Routes downloaden

bodyPlain
Scroll naar beneden om alle onderwerpen te zien.

1. Voorproefje bergwandelgidsje Tour du Mont Blanc.

2. Voorproefje bergwandelgidsje Met uitzicht op de Mont Blanc.

3. Voorproefje bergwandelgidsje Met uitzicht op de Écrins.

4. Zwitserland, Wallis, Binntal

   5. Queyras, Frankrijk/Italië, Bivacco Matteo Corradini

6. Driedaagse trektochten in Zwitserland


1. Voorproefje bergwandelgids 
Tour du Mont Blanc
Nieuwsgierig hoe de gids er uitziet? Download dan inleiding plus een deel van Traject 1.

 


2. Voorproefje bergwandelgids 
Met uitzicht op de Mont Blanc
Nieuwsgierig hoe de gids er uitziet? Als voorproefje kun je de inleiding plus 3 routes downloaden.

Route 1: de Mont Buet (Frankrijk, Vallée de Chamonix).

Route 2: Mont Fortin (Italië, Valle d’Aosta).

Route 3: Bel Oiseau (Zwitserland, Noordwest-Wallis).


3. Voorproefje bergwandelgids
Met uitzicht op de Écrins 
Nieuwsgierig hoe de gids er uitziet? Als voorproefje kun je de inleiding plus 3 tochten downloaden.

Tocht 1: Grand Aréa, Vallée de la Clarée en Cerces. Dagtocht met beklimming. De route is avontuurlijk en niet voor kids. Maar  de afdaling via de normaalroute kan met kinderen wel heen-en-weer gedaan worden. Ook heel mooi, echt waar.

Tocht 2: La Blanche, oostelijke Écrins, Vallouise. Lange dagtocht met beklimming en originele terugweg.

Tocht 3: Tour de la Tête des Toillies, Queyras, St-Véran en Col Agnel. Dagtocht of tweedaagse kindertrektocht met hartstikke leuke berghut, veel bergmeren, alpenmarmotten, col volgebouwd met steenmannetjes.


4. Zwitserland, Wallis, Binntal

Het Binntal in het Zwitserse Wallis is overbekend. Maar wat niet bekend is, is dat je in het drukke Binntal heerlijk rustig kunt wandelen en klimmen. Want iedereen loopt dezelfde routes. Wijk je daarvan af, dan kom je nog maar weinig mensen tegen. 

Er zijn twee extremen v.w.b. overnachten: het sjieke en sfeervolle Hotel Ofenhorn en de aan de ruisende Binna gelegen Camping Giessen. Uiteraard zijn er ook goedkopere hotels.

In 2010 zijn we voor Bergen Magazine naar het Binntal geweest. Download hier de routebeschrijvingen.

 

5. Naar Bivacco Matteo Corradini (ca. 2700 m)

Ligging: In Italië, vlak bij de grens met de Franse Queyras

Je wandelt vanuit de Queyras naar het bivak

 

Zie voor het volledige artikel Bergen Magazine 1 – 2021

 

Tekst Noes Lautier

 

Deze bivakhut werd in 2019 aan de Italiaanse kant van de Crête de Dormillouse neergezet, die de grens tussen de Franse Vallée de la Cerveyrette (ten oosten van Briançon) en Italië vormt. Het bivak staat daar ter nagedachtenis aan Matteo Corradini, die in 2017 op 21-jarige leeftijd aan lymfeklierkanker overleed. 

Vanaf dit punt heeft hij voor eeuwig uitzicht op de bergen waar hij zo veel van hield. Het ontwerp is een hele goede reden om deze wandeling te maken: een zwarte kubus, van binnen volledig van lichtbruin hout, met een gigantisch raam om de bergen goed te kunnen zien. Wie er wil overnachten zal alles zelf moeten meenemen (brander, pannen, slaapmat en slaapzak). 

Voor dit bivak geldt nog meer dan voor andere bivakhutten in de Alpen: laat het hutje alsjeblieft brandschoon achter, gooi geen afval weg, laat geen sporen van toiletbezoek achter (toiletpapier in een plastic zakje mee naar het dal nemen) en sluit de dubbele deur met zorg.


Het is een hele toer om het bivak te vinden zonder gps-track. Stuur mij s.v.p. een mailtje, dan krijg je de gpx-track toegestuurd: info@noeslautier.nl

De route

Routekarakter: T3, grotendeels ongemarkeerd, voornamelijk graspaden, een paadje op een steile gruishelling en een lang stuk via een brede graat. Nergens moeilijk, geen vervelende afgronden.


Duur: ca. 4 à 4.30 uur

Hoogteverschil: 1200 m stijgen/1200 m dalen

Lengte: 13 km

Naar beginpunt: In Briançon richting Col de l’Izoard, vervolgens het gehucht Cervières in en Les Fonts 12 km/Haute Vallée de la Cerveyrette volgen en langs 2e kerk boven het dorp. Weg volgen tot een stukje vóór de kapel aan je linker hand, of parkeren bij de kapel (waypoint: 32T 324076/4971437).

Start-/eindpunt: P bij richtingbordje naar Col Chabaud (iets vóór de kapel aan de linker hand) of bij de kapel (slechts enkele parkeerplaatsen).

Beste periode: half juni-okt.

Let op: je hebt de gpx-track nodig om het bivak te kunnen vinden. Op het eerste deel van de wandeling kom je weliswaar een richtingbordje ‘Capanna Mautino’ tegen dat bedoeld is voor Bivacco Corradini (ca. 2700 m), maar verder onbreekt elke adequate markering.


Markering: Nauwelijks richtingbordjes, verfstrepen of steenmannetjes.

Kaart: IGN 1:25.000,3536 OT Briançon.

Hoogste punt: ca. 2852 m, op de Crête de Dormillouse, een magnifieke, brede uitzichtsgraat waarover je op het eerste deel van de terugweg wandelt.


Driedaagse trektochten in Zwitserland
Stel dat je een trektocht van  drie dagen zoekt omdat je niet meer tijd hebt. Of je wilt 7 dagen wandelen in Zwitserland. Dan ben je hier aan het goede adres, want ik ben begonnen om bestaande trektochten in te delen in het aantal dagen dat je onderweg bent. Telkens een of twee tochten, dus verwacht niet dat je hier direct alle routes van Zwitserland vindt. Enkele routes heb ik zelf gelopen, maar het merendeel niet.Het gaat dus puur om info om je zoektocht te bekorten.

Enkele criteria
- Aantal dagen
- Moeilijkheidsgraad
- Hoe overnachten (berghut, B&B, hotel etc.)
- Regio en streek
- Link voor meer info
- etc.

Enkele routes heb ik zelf gelopen, maar het merendeel niet.

1. Kulturspur Appenzellerland
Bergwandelgids Tour du Mont Blanc: herzien in 2022 en volop te koop.

Van de gids 'Met uitzicht op de Mont Blanc' zijn nog 16 exemplaren te koop en de gids 'Met uitzicht op de Écrins' is uitverkocht. Bij De Zwerver in Groningen, De Noorderzon in Arnhem en Pied à Terre/Scheltema in Amsterdam zijn waarschijnlijk nog enkele exemplaren te koop. Deze gidsjes worden niet meer herzien.