Nieuws


Voor een Goed Doel
Helaas: alleen voor vrouwen
Loop de Tour du Mont Blanc en steun de Stichting Melania die kansarme vrouwen helpt


In september 2021 loopt een groep vrouwen de Tour du Mont Blanc voor het goede doel: Stichting Melania. Melania steunt kansarme, ondernemende vrouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika om hun positie te verbeteren en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Daartoe verstrekt Melania startsubsidies aan vrouwengroepen voor het opzetten van hun eigen bedrijfje.

Met deze tocht hopen de deelnemers voldoende sponsoring te verkrijgen om vrouwengroepen in berglanden Nepal en India te kunnen steunen en zo hun leven naar een hoger plan te tillen.

Meer informatie over deelname, sponsoring en Stichting Melania: www.melania.nl (excuses, door een softwareprobleempje kan ik geen linkjes plaatsen)
 


Nieuwe serie wandelgidsen Nederland
De mooiste netwerkwandelingen – Waterland & Zaanstreek
                                  Te koop in de webshop

Nieuwsgierig? Download 1 wandeling

Wandelen in Nederland is vaak afzien op asfalt, klinkers of betonplaten. 'Dat kan anders', zeiden Vladimir Mars, Rutger Burgers en Menno Zeeman tegen elkaar, een driemanschap dat gespecialiseerd is in wandelgidsen en het ontwikkelen van wandelnetwerken. 'Laten we een serie wandelgidsjes maken waarbij je voor de helft of meer op gras- en zandpaden loopt.' 


Inmiddels ligt er een gids bij de boekhandel: De mooiste netwerkwandelingen, Waterland & Zaanstreek. Dit voorjaar volgen de delen 'Groene Hart' en 'Zuid-Hollands Rivierenland'. Wat deze gidsjes onder andere zo bijzonder maakt is dat je op de kaartjes ziet welke delen van de wandeling onverhard zijn. Kom daar maar eens om in andere wandelgidsen. 

De routes lopen volledig via gemarkeerde wandelroutenetwerken en zijn tussen de 5 en 15 kilometer lang.

Inmiddels zitten de heren alweer over de kaarten gebogen: er is meer werk aan de winkel. Als alles in bloei staat trekken ze er op uit, want alleen te voet kun je de op de kaart ingetekende theorie omzetten in de praktijk: wandelingen van grote klasse, waar elke wandelaar warm voor loopt. 


Het prachtige fotoboek 
'People of Nepal' 
van Robert Eckhardt

Het prachtige fotoboek ‘People of Nepal’ is in overleg met de uitgever in prijs verlaagd, van € 39,95 naar € 29,95. 
Een mooi cadeau, waar je de mensen van Nepal eveneens blij mee maakt, want een flink deel van de opbrengst gaat naar een opbouwproject van de Kevin Rohan Memorial Eco Foundation:
 http://www.krmef.org/
Er moet nog zo veel gedaan worden in Nepal – na de twee desastreuze aardbevingen van 2015 en twee extreem natte en zware moessonperiodes daarná.
Boek kopen? Ga naar de webshop.

Het boek 'De Acht Bergen'
Door Paolo Cognetti
Recensie: Robert Weijdert

Paolo Cognetti – De acht bergen

Het verlangen naar een eigen plek

 

Door: Robert Weijdert

 

Bij terugkeer van vakantie vonden we op de deurmat een kleurrijk ingepakt ‘welkomstcadeau’ van een van onze kinderen. De acht bergen van Paolo Cognetti, een boek dat in Valle d’Aosta speelt en dat, zo las ik op de achterflap, de Primo Strega had gekregen, de meest prestigieuze literaire prijs van Italië. Ik weet nog goed hoe neutraal ik aan het boek begon, zo van: we zullen wel eens even zien wie hier prijzen uitdeelt. Maar na de eerste zinnen was ik verkocht.

Wie een tijd in de bergen heeft geklommen weet dat vriendschappen, daar gesloten, een vast en tijdloos karakter hebben. Het is een van de kanten van De acht bergen die het boek zo onweerstaanbaar maakt. Het is aan een zegetocht door Europa bezig, wat enigszins argwanend maakt, maar dat is niet terecht: het is een prachtige roman, een van de mooiste die ik de laatste tijd heb gelezen. En in de bergsportliteratuur volstrekt uniek.

Hoogtepunt is het hoofdstuk waarin de hoofdpersoon Pietro de van zijn vader geërfde vervallen almhut weer opbouwt, samen met Bruno, een oude jeugdvriend uit het dal. Het is een passende metafoor voor het verlangen dat we allen hebben naar een eigen, beschermde plek. Met zijn testament brengt zijn vader, een fanatieke klimmer die zijn zoon nooit heeft meegekregen, hem terug naar het land waar hijzelf zijn benauwende en ongelukkige stadsleven kon ontvluchten. Het eenzame werk op de hooggelegen alm in de overweldigende Italiaanse Alpen brengt Paolo na een lange periode van rondzwerven en mislukte relaties weer samen met zijn jeugdvriend. Het brengt hem ook tot rust en zelfinzicht. Hij ontdekt de zuivere schoonheid van de bergen en de harde wereld van de mensen die er wonen en die trouw blijven aan hun geboortegrond. Voor het eerst slaagt hij erin zijn leven op een harmonische manier tot in alle eenvoud terug te brengen. Door het verkennen van de bergen begrijpt hij, tegelijk met een groeiend schuldgevoel, ook wat zijn vader bezielde.

Het boek ontleent zijn grote kracht en diepgang aan de evenwichtige dosering van de gebeurtenissen en aan de volkomen natuurlijke stijl, wars van iedere opsmuk of ieder effectbejag, waarin op de achtergrond de negatieve effecten van de Westerse geïndustrialiseerde wereld, zoals de ontbossing omwille van het skitoerisme in de jaren ’70 en '80, als een voortdurend gebrom aanwezig zijn.

Cognetti’s boek lijkt in veel opzichten op de geschriften over de mens die niet de behoefte heeft om weg te gaan, maar juist terug wil keren naar iets dat oorspronkelijk is. Het is een thema dat we kennen uit de Westerse literatuur bij o.a. Rousseau, Thoreau en Jack London en in onze tijd bij het aangrijpende Into the wild van Jon Krakauer (en de even sterke film die Sean Penn van het gegeven maakte).

 

Ook in Il ragazzo selvatico ( De wilde jongen) dat in 2013 verscheen, dus nog vóór De acht bergen, komt dezelfde thematiek terug, maar nu in vereenvoudigde, autobiografische vorm. Het is een soort voorstudie op zijn latere boek, vol verwijzingen naar filmers en andere schrijvers. Zo citeert hij het gedicht van Antonia Pozzi Alpenwater:

 

Vreugde, om als jou te zingen, bergbeek;

vreugde om te lachen

en in de mond de tanden te voelen,

zo wit als jouw bed van kiezels;

vreugde, om gewoon op een zonnige morgen

geboren te zijn

tussen de viooltjes

van een almwei;

de nacht te zijn vergeten

en de tangklem van het ijs.

 

Met zijn terugkeer probeert hij de geschiedenis te lezen die in het boerenland van zijn hut – Fontane nr. 1 in het adressenbestand van het dal – is ingekerfd. In de beschrijvingen van het land wordt hij aan de hand genomen door Elisée Réclus en L'Histoire d’une montagne, een boek dat ik niet kende. De citaten die hij geeft maakten mij zo nieuwsgierig dat ik de Duitse uitgave kocht, want mijn Frans is te beroerd voor het (lastige) origineel.

Réclus stortte mij in de ene na de andere verbazing. Ik dacht altijd dat ik wel wat afwist van de bergen, maar bij hem verschrompelde mijn kennis. In dit boekje – het is niet groot – spreekt de wetenschapper ouderwets lyrisch en met grote kennis van zaken over zijn onderwerp.

 

‘Vanaf iedere top, iedere geul, iedere helling openbaart het landschap ons nieuwe aspecten, toont het een telkens ander profiel. Op zich is de berg al een bergmassief; net zoals midden op zee iedere golf uit ontelbare kleinere golven bestaat. Om de bouw van een hele berg te kunnen bevatten, moet men hem bestuderen, hem tot in alle hoeken en gaten bewandelen, iedere verhoging beklimmen, het kleinste geultje verkennen. Zoals ieder ding is hij oneindig voor degene die hem wil leren kennen.’

 

Zo schrijft hij over gletsjers: ‘Nergens anders, zo lijkt het, geeft de natuur zich zoveel tijd bij haar werk van voortdurende vernieuwing.’ Een zin die ik niet snel zal vergeten.

 

Internet gaf helderheid over Réclus. Hij was een bekende anarchist en de eerste sociaal-geograaf. L'Histoire d’une montagne is uit 1880. In 22 (!) hoofdstukken beschrijft hij de vele aspecten van de berg. Afwisselend komen gesteenten, sneeuw, gletsjers, morenen, weiden, dieren, bloemen, bomen, wolken, de bergbewoners aan bod, maar ook de stadsmens die de bergen vanuit de verte ziet. Het is geen boek dat je in een paar uur op je gemak uitleest, je moet er wel wat voor over hebben. Maar heb je eenmaal begrepen hoe je het moet aanpakken, dan krijg je veel terug. Een woordenboek is wel handig.

 

Maar terug naar Cognetti en zijn roman. Vandaag las ik in een landelijk dagblad dat De acht bergen het tot een 4e plaats had gebracht in de 50 belangrijkste boeken van 2017. Maar belangrijker dan zo’n lijstje, subjectief als het is, is dat de bergen er weer mooier op zijn geworden.

Zo zie je wat er van komt als je kinderen aan je denken.

 

Literatuur

• Paolo Cognetti, De acht bergen, De Bezige Bij 2017.

• Paolo Cognetti, Il ragazzo selvatico, Terre di Mezzo Editore 2013 (in het Duits vertaald als: Fontane nr. 1. Sommer in den Bergen, Rotpunkt Verlag 2017).

• Elisée Réclus, L’Histoire d’une montange, Paris 1880 (in het Duits vertaald als Geschichte eines Berges, Verlag Edition AV 2013).


NIEUW, NIEUW
Grondig herziene editie van de gids 'Met uitzicht op de Écrins'
In 2016 hebben Robert Eckhardt en ik – met de hulp van een paar wandelgrage vrienden – de Écrinsgids grondig herzien. Sinds 1 april 2017 (nee, het is geen grap), is de gids te koop.

Tour du Mont Blanc

Bergsportfotograaf Menno Boermans heeft een geweldig artikel over de Tour du Mont Blanc geschreven in het ANWB-tijdschrift Op Pad. Ondanks dat Menno Boermans de bergen rondom de Mont Blanc heel goed kent, had hij toch een gids over deze beroemdste Grande Randonnée van de Alpen nodig. Menno: ‘De absolute must-have voor iedere TMB-wandelaar is het zeer betrouwbare Nederlandse gidsje van Noes Lautier: Tour du Mont Blanc, huttentrektocht Frankrijk, Italië, Zwitserland, uitg. Robert Weijdert.’Bioboerderij De Hondspol in zwaar weer
Maar er is een hulppan
Door bezuinigingen dreigt de sympathieke

biologische zorgboerderij De Hondspol ten onder te gaan (zie Fietsroute 3, bij Routes downloaden. Redding is echter nog mogelijk. 

Door geld te schenken, te lenen, of te schenken met een lening. 


Die laatste mogelijkheid spreekt mij het meeste aan, want dan profiteer je van de superproducten van dit gemengde bedrijf dat in een heerlijk gebied vlak bij Utrecht ligt.


Ueli Steck: 82 keer 4000 meter in 62 dagen

De Zwitser Ueli Steck was een van ’s werelds beste klimmers. Het was afgelopen voorjaar (2017) dan ook voor de hele klimwereld een enorme schok om te horen dat hij in de Himalaya is omgekomen. Hij was klein en taai en keek met twinkelende ogen de wereld in. Een van zijn specialiteiten was: snelheidsrecords vestigen op moeilijke bergen. Zo beklom hij op 13 februari 2008 de Eigernoordwand via de klassieke Heckmair-route in 2 uur, 47 minuten en 33 seconden. Hij relativeert zijn prestaties graag: ‘Hoeveel records ik ook in de bergen vestig, dat verandert helemaal niets aan de toestand van de wereld. Ik doe het omdat ik het graag wil. Ik ben nu eenmaal het liefste in de bergen.’

 

Een van Steck’s prestaties was het beklimmen van alle 82 vierduizenders van de Alpen in 62 dagen. Hij had er 80 dagen voor uitgetrokken, maar tikte de top van de laatste berg, de Barre des Écrins (4102 m) in de Franse Écrins (bij Briançon), al na 62 dagen aan, op 11 augustus 2015 om precies te zijn. Hij legde grofweg 100.000 hoogtemeters te voet en 1000 kilometer op de fiets af, want Steck is op eigen kracht van de ene berg naar de andere gegaan. Hij vond bergen beklimmen leuker dan het bijhouden van zijn website en daarom vond je meer informatie in de krant, dan op zijn site! 

Ook op zijn laatste berg, de Barre des Écrins, had Steck de turbo erop gezet, want volgens zijn gps-track stond hij rond 12 uur ’s middags op de top en was hij om half twee alweer terug in de hut. ‘Normale’ mensen, die alleen de lagere top de Dôme de Neige des Écrins (4015 m) doen, weten dat je niet zomaar in anderhalf uur van de top naar de hut loopt, alleen al vanwege de gemene tegenstijging naar die hut. Om 3 uur stond hij in het dal. Ik herinner me dat ik over de lange, hete afdaling naar het dal toch minstens 4 uur gedaan heb, zo niet langer. Steck begon zijn vierduizendertocht op 11 juni 2015 met de beklimming van de Piz Bernina (4049 m) in Graubünden, Zwitserland.

 

Steck was noch de eerste, noch de snelste man die alle 82 vierduizenders in één seizoen beklom. De twee Italiaanse berggidsen Franco Nicolini en Diego Giovannini hebben dit kunststukje eerder vertoond; zij deden het in 60 dagen. Ueli had het wellicht ook in 60 dagen kunnen doen, maar hij verkoos het om bij de herdenkingsplechtigheid te zijn van de Nederlander Martijn Seuren, die in juli om het leven kwam tijdens zijn beklimming van de Rochefortgraat in het Mont Blancgebied. Martijn en Ueli zouden gezamenlijk de Grandes Jorasses beklimmen. Als Martijn niet was gevallen, zou hij de eerste Nederlander zijn geweest die alle vierduizenders had gedaan. Martijn was daar al enkele jaren mee bezig en had er 77 beklommen. Tijdens deze laatste tocht zou hij in één klap de 5 ontbrekende toppen doen. Als de telling klopt, zijn er slechts 35 alpinisten op de wereld, die alle 4000-ers van de Alpen beklommen hebben, maar dan wel verspreid over meerdere seizoenen, of over hun hele klimcarrière.

 

Ueli Steck voor de Eigernoordwand tijdens de viering van ‘75 jaar beklimming van de Eigernoordwand’, juli 2013.

Foto: Noes Lautier

 


Matterhorn gesloten, Mont Blanc open

Maandag 3 augustus 2015

Refuge du Goûter weer open

Afgelopen vrijdag 31 juli is de Refuge du Goûter (3835 m) heropend omdat de hoeveelheid steenslag die het Couloir du Goûter de afgelopen teisterde sterk is verminderd. De hut is twee weken gesloten geweest. Het Couloir du Goûter staat bekend als steenslaggevaarlijk, maar vanwege het warme weer kwam er half juli zoveel steenslag naar beneden, dat de hut gesloten werd om Mont Blancbeklimmers te ontmoedigen de berg te beklimmen via het Couloir du Goûter, dat boven de hut ligt. ‘Voorzichtigheid blijft absoluut geboden’, aldus de burgemeester van Saint-Gervais.


Italiaanse zijde Matterhorn gesloten

Ook op de Matterhorn suizen de rotsblokken je op sommige plekken voorbij, met name aan de zuidzijde, de Italiaanse kant. Op 26 juli 2015 denderde er op circa 300 meter hoogte een enorme steenlawine dalwaarts. Daardoor kwamen 25 alpinisten vast te zitten in Rifugio Carrell (3830 m). De meeste alpinisten moesten per helikopter worden geëvacueerd, maar enkelen wisten toch op eigen kracht het dal te bereiken. Omdat het steenslaggevaar nog lang niet geweken is, is de Italiaanse zijde van de Matterhorn nu tot nader order gesloten. Aan de Zwitserse kant heerst niet meer steenslaggevaar dan normaal, maar de Zwitsers blijven wel heel alert.

 


Nieuw in Nederland

Spectaculaire multimediashows door professionele sprekers

Vier sprekers geven elk een show in zes mooie theaters verspreid over heel Nederland.

Het speciale
• Scherm van 7,5 meter breed
• Mooie theaters met een prima ambiance
• Contact met de sprekers
• Een leuk avondje uit

De sprekers
• Robert Eckhardt
• Jolanda Linschooten
• Jan Vermeer
• Chris Stenger

De onderwerpen
• De Canadese wildernis te voet en per kano (Jolanda Linschooten)
• De Himalaya & Nepal (Robert Eckhardt)
• China (Chris Stenger)
• Noord- en Zuidpool (Jan Vermeer)

Het programma van Robert Eckhardt (Himalaya & Nepal)

Do. 8 januari in Heiloo
Vr. 13 maart in Rijen
Di. 7 april in Steenwijk
Ma. 13 april in Rijswijk
Di. 14 april in Arnhem
Wo. 22 april in Houten

Kijk hier voor het hele programma en meer info. 

 Refuge de Furfande verbouwd
Land: Frankrijk; gebied: Hautes-Alpes; gebergte: Queyras.
Refuge de Furfande wás al een heerlijke plek, maar vanaf juni 2014 is het er nóg mooier. Meestal vrees ik het ergste als ik machines hoor in de bergen, maar bij de Furfande diende het lawaai een goed doel. Op 26 augustus startte er een ingrijpende verbouwing van de hut en op 26 oktober zweeg de laatste machine. Voorjaar 2014 wordt het interieur aangepakt en als de planning klopt, opent de hut zijn deuren weer op 14 juni. Dan zijn er 5 slaapzalen (1x 8 bedden, 2x 4 bedden, 2x 2 bedden) en 2 douches. Plus een gezellige gelagkamer en natuurlijk een fantastische keuken. Een enorm oppervlak aan zonnepanelen zorgt voor stroom Een hut bouwen is duur: de materialen moeten per helikopter worden aangeleverd en al in het dal op maat worden gemaakt zodat ze meteen kunnen worden gemonteerd. Er is immers maar weinig tijd voor de werkzaamheden, want als de eerste sneeuw valt stopt de bouw abrupt. 
Maar het is dus gelukt vóór de winter, dankzij een flinke subsidie en héél hard werken. Je komt langs de hut op route 69 uit de gids ‘Met uitzicht op de Écrins’ (zie Bergwandelgidsjes). Route 69 beschrijft een dagtocht die je met kinderen heel mooi kunt uitbreiden tot een tweedaagse wandeling met de beklimming van de Pic du Gazon, een hartstikke leuke grasberg. Je zult geen spijt krijgen van de overnachting, want huttenwaardin Laure Belin-Zalio is gek op kinderen en verwent haar gasten met super-eten en supertaart. Maar ook de fantastische GR 58, de 7- tot 10-daagse Tour du Queyras, heeft deze hut als etappeplaats. Die kun je natuurlijk ook gaan lopen.

Help!
Oostenrijkse hutten en bergpaden in gevaar

Teken de petitie

Ondanks dat de berghutten en bergpaden een belangrijke economische factor in Oostenrijk zijn, zowel qua aantal arbeidsplaatsen als qua inkomsten door het bergtoerisme, heeft de regering de subsidie opnieuw substantieel verlaagd tot 1,5 miljoen euro voor de hele alpiene infrastructuur, inclusief de hutten. Een kind kan bedenken dat dat bedrag volkomen ontoereikend is voor het onderhoud van de 475 berghutten en alle paden. Het veranderende klimaat heeft meer schade aan de paden tot gevolg en de (terechte) strengere regelgeving voor berghutten v.w.b. milieu en hygiëne drijven de kosten voor het onderhoud van berghutten op. Gevolg: als er niets wordt gedaan, merken bergwandelaars en klimmers de gevolgen al zeer snel aan den lijve in de vorm van gesloten berghutten en afgesloten paden.

 

Het toilet van de Voltahut, boven het Comomeer, in de jaren '90.


Wist je dat:

• De kosten voor 1x het toilet doorspoelen in een berghut kunnen oplopen tot € 5,-?

• De bouwkosten in het hooggebergte 2,5 maal zo hoog zijn als in het dal?

 

Geen onderhoud meer aan kettingen in de nabije toekomst?


De VAVÖ, het Verband alpiner Vereine Österreichs, omvat o.a. de twaalf belangrijkste bergsportverenigingen van Oostenrijk en heeft ruim 600.000 leden. De VAVÖ roept elke bergwandelaar en klimmer op om hun petitie te tekenen om de regering te dwingen 4 miljoen per jaar voor de alpiene infrastructuur ter beschikking te stellen.

Teken hier de petitie

Of ga naar: www.petition.prohuettenundwege.atEigernoordwand
1938 - 2013

Op 24 julli 1938 bereikten Anderl Heckmair, Ludwig Vörg, Fritz Kasparek en Heinrich Harrer de top van de Eigernoordwand en schreven geschiedenis. De weg die ze door de wand volgden wordt de Heckmair-route genoemd, omdat Anderl verreweg de beste klimmer van de vier was. In 1938 duurde de beklimming vier dagen. In 2008 beklom de Zwitserse topalpinist Ueli Steck dezelfde route in 2.47 uur. Dani Arnold eveneens een Zwitser, verbeterde dat record in 2011: hij had 2.28 uur nodig. Heeft de wand hiermee zijn glans verloren? ‘Nee’, zeggen Steck en Arnold. ‘De Eigernoordwand is nog steeds even moeilijk als in 1938, maar het materiaal en de techniek zijnwel veranderd. De grootste fout die je als klimmer kunt maken, is deze wand onderschatten.’


V.l.n.r.: Ueli Steck, Stephan Siegrist, Roger Schäli, Dani Ranold.


Niet alleen Steck en Arnold zijn Eiger-kenners. Ook Stephan Siegrist en Roger Schäli kennen de wand uitstekend. Siegrist beklom hem 29 keer, waarvan 5 keer via de Heckmair-route. In 1999 deed hij mee met het Eiger live-project. Vier klimmers filmden de beklimming met een camera op hun helm. De beklimming werd live uitgezonden. De grootste uitdaging was echter de beklimming met de uitrusting uit 1938. Van henneptouw is bekend dat het makkelijk kan breken: ‘We gingen er van uit dat we niet zouden vallen’, zegt Siegrist. Roger Schäli maalt niet om snelheidsrecords. Zijn specialiteit is het openen van routes met zeer hoge moeilijkheidsgraden en daar is hij heel goed in. Op 12 juni 2013 klom hij de door hemzelf 7 jaar eerder geopende route ‘Emergency Exit’ op de Eiger-Rotstock: ‘Mir gelang die komplette sturzfreie Durchsteigung aller zehn Seillängen meiner eigenen Route. Die Schlüsselstelle ist 7c+/8a, und das steilste welches ich je im alpinen Gelände geklettert habe!’

Juni 2013

Nieuw en gratis 

Grote Fietstassenroutes

Fietsroutes langs biologische adresjes

Zie onder Routes. Daar kun je 6 fietsroutes langs biologische adresjes downloaden. Twee in Zuid-Holland, 1 in Utrecht, 1 in Noord-Holland, 1 in Zeeland en 1 in Overijssel. Twee routes zijn tweedaagse routes, waarbij je onderweg op een biologische camping kampeert. Elke route heeft een lange variant (tussen 35 en 40 km) en 1 of 2 kortere varianten. In plaats van de trektochtjes in Zuid-Holland en Overijssel, kun je daar ook dagtochten fietsen. Kortom: download de routes onder 'Routes' op deze site of bij Lekker naar de Boer en ga fietsen.

Juni 2013
Bergwandelaars opgelet:
veel sneeuw = gevaarlijke omstandigheden

Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die er de afgelopen weken en maanden gevallen zijn, ligt er veel meer sneeuw in de Alpen dan gebruikelijk.

Wandelpaden liggen diep onder de sneeuw, lawines razen vernietigend door dalen. Kortom: in gebieden waar je normaal al vroeg terecht kunt, is wandelen nu onmogelijk en gevaarlijk. Je zou zeggen: sneeuwschoenen onder en gaan met die banaan, maar dat is heel erg onverstandig. Meer weten? De NKBV geeft zinnige raad over de gevaren en de do’s en don’ts.


Zomer 2013

In Grächen is één euro Sfr. 1,40 waard

Bij de bank krijg je Sfr. 1,19 voor één euro, maar in (kinder)wandelparadijs Grächen lappen ze die wisselkoers aan hun laars. Daar is een euro de héle zomer Sfr. 1,40 waard in kabelbanen, hotels, restaurants, sportwinkels etc.

Heel leuk om te doen vanuit Grachen: de Ravensburger Spieleweg (het Ravensburgse spelletjespad): wandelen, stempels verzamelen en onderweg in speelhuizen oftewel berghutjes spelletjes doen.

 


Diabetes onder alpenmarmotten door toedoen van de mens

Marmotten eten voornamelijk grassen en kruiden. Als een alpenmarmot de hele zomer flink dooreet, weegt hij in september zo’n 4 tot 6 kilo. Tot zo ver het goede nieuws. Maar er is ook minder goed nieuws. Als alpenmoramotten mensenvoedsel eten dat wordt achtergelaten, krijgen ze suikerziekte! Diabetes is inmiddels zo wijd verbreid dat – volgens een artikel in de Franse krant Le Dauphiné – zo’n 50% van de marmottensterfte wordt veroorzaakt door diabetes. Gooi dus NOOIT eten weg, ook geen appelklokhuizen en voer een wild dier niet. De krant baseert zich op onderzoek uitgevoerd dor het Franse instituut CNRS. Lees verder.

 


GOED DOEL:

Geld inzamelen door de Tour du Mont Blanc te lopen.


Kijk bij Nieuws en doe mee!